9 načina na koji će se život vaše dece promeniti kada nauče da kodiraju

9 načina na koji će se život vaše dece promeniti kada nauče da kodiraju

U današnjem svetu tehnologija je postala svakodnevni deo života, saznanje kako funkcionišu pametni telefoni, laptop računari, automobili i uređaji omogućiće vašoj deci da bolje razumeju tehnologiju i uticaj tehnološkog napretka na svet oko njih. Kodiranje je neprocenjiva veština današnjice, to više nije nešto što samo programeri aplikacija i video igara moraju da znaju. Sve više ljudi poprima neki nivo kodiranja za profesionalnu upotrebu.

Ako razmišljate o tome da prijavite dete na kurs programiranje, ali niste sigurni da li je to pravo za vaše dete, saznajte kako učenje kodiranja može da mu promeni život.

Mogućnost pravljenja sopstvenih video igrica.

Nakon što završe kurseve u dečijoj školi kodiranja deca imaju sve veštine i alate koji su im potrebni za samostalno pravljenje sopstvenih video igara. Jednom kada steknu to znanje, mogu da prave i čak prodaju svoje samostalne igre na raznim platformama. Izrada sopstvenih igara takođe je odličan način za stvaranje portfelja koji se može koristiti za dobijanje poslova programera.

Otvaranje mogućnosti za različite karijere.

Industrija video igara je veoma uzbudljiva i stalno raste, ali to nije jedina opcija za nekoga ko želi da koristi naučene veštine kodiranja. Deca koja znaju da kodiraju mogu da se zaposle u više različitih IT oblasti. Neki od poslovi na koje mogu da konkurišu su: programer softverskih aplikacija, veb programer, računarski inženjer i administrator baza podataka.

Ali postoji i sve veći broj poslova do kojih je lakše doći pomoću veština kodiranja. Pozadina programiranja može pomoći u poljima kao što su tehničko pisanje, UKS (korisničko iskustvo) dizajn, upravljanje proizvodima, marketing sadržaja, digitalni marketing i još mnogo toga. Kodiranje se pokazalo dragocenom veštinom koja vas čini fleksibilnijim i svestranijim.

Upoznavanje novih prijatelja

Kada se deca prijave za timske sportove, časove muzike ili bilo koju aktivnost koja ih zanima, imaju priliku da upoznaju nove prijatelje koji dele njihova interesovanja, a ni kursevi programiranja se ne razlikuju. Izvan učionice deca imaju priliku da se bave stvarima koje ih zaista zanimaju, a to se može razlikovati od onoga što vole njihovi prijatelji. Na časovima programiranja mogu da upoznaju druge koji se bave video igrama i žele da nauče da programiraju.

Učenje novih veština

Deca uče brže od odraslih zahvaljujući načinu na koji ljudski mozak razvija sinaptičke veze. Kada ste mladi, vaš mozak još uvek „organizuje“ i brzo razvija formalne neuronske veze - načine razumevanja sveta, uključujući i nove veštine. Kako odrastate, mozak smanjuje neuronske veze koje se ne stvaraju tako često.

To čini detinjstvo savršenim vremenom za učenje novih veština i istraživanje novih stvari. Kako se tehnologija i softver integrišu u toliko aspekata života, kodiranje je podjednako važno kao i veštine poput finansijske pismenosti ili pranja veša.

Kodiranje pomaže u matematici

Kodiranje i matematika idu ruku pod ruku. Kada deca nauče da kodiraju, takođe moraju da nauče osnovne matematičke koncepte kao što su koordinate, apsolutne vrednosti, uglovi, vektori, trigonometrija i još mnogo toga. U mnogim slučajevima su sa ovim konceptima upoznati na kursevima kodiranja pre nego što ih susretnu u školi.

Svi matematički koncepti se primenjuju prema konkretnim ciljevima, poput stvaranja kretanja preko dvodimenzionalne ravni ili onoga što bi trebalo da se dogodi kada se dva objekta sudare. Kada počnu da primenjuju ove matematičke koncepte u programiranju, mogu da shvate i zašto su ti koncepti toliko važni.

Pronađite više detalja o programima naših kurseva programiranja i veštinama i konceptima koje će učenici naučiti.

Lakše rešavanje problema

Rešavanje problema je osnova kodiranja. Dok deca rade na svojim projektima nailaze na različite probleme. Kod koji su napisali ne radi baš ono što su zamislili i oni moraju da pronađu rešenje problema. Čak i profesionalni programeri stalno nailaze na ovaj problem. Deca sama rešavaju probleme i sarađuju sa svojim vršnjacima da bi utvrdili zašto njihovo rešenje ne daja željeni rezultat. Rešavanje problema je jedna od najvažnijih veština koju osoba može da ima bez obzira šta radi.

Sticanje samopouzdanja

Učenje nove veštine, poboljšanje matematike i ukupnog akademskog učinka, postajanje boljim rešavanjem različitih problema, upoznavanje novih prijatelja - sve već gore pomenute stvari se ne dešavaju bez jačanja samopouzdanja kod dece. Kada deca imaju priliku da samostalno urade/reše nešto što ih zanima, osećaće se sigurnije u svoje sposobnosti.

Otkrivaju šta ih zanima

Deca u školi nauče mnoštvo osnovnih stvari, ali sa standardizovanim nastavnim planom i programom postoji ograničenje onoga čemu će biti izloženi. Ponekad treba da izađu izvan učionice i pronađu ono što ih zaista zanima. To znači da se prijave za časove, timove i vannastavne aktivnosti. Ako vole računare ili igre, kodiranje bi moglo biti za njih.

Tehnologija više nikada neće izgledati isto

Kad shvatite kako nešto funkcioniše, više nikada ne gledate na te stvari isto. Umesto da uzimate zdravo za gotovo kako nešto funkcioniše, možete na to da gledate kritički i možda čak znate kako da to popravite kada ne funkcioniše. Tehnologija koju koristimo u svojim domovima, na radnom mestu, u automobilima i ona koju nosimo u džepovima, sve zavisi od kodiranja. Kada deca shvate kako ta tehnologija funkcioniše, biće bolje spremna da razumeju kako funkcioniše ceo svet.

Kada deca nauče kako da kodiraju, stiču mnoštvo novih veština i znanja koja će im koristiti u akademskoj karijeri, perspektivama za karijeru i ličnom razvoju.


    BeeTesla 2021. Sva prava zadržana.